Tabiattaki bütün güzelliklerin davetine kilitsiz küreksiz olan çocukların, kişiliklerinin şekillenmeye esasladığı senelerde tanıdıkacakları muaddel sanat aktivitelerinden olumlu olarak etkilendikleri açıktır. Tüm bu sanat dalları ortada hiç şüphesiz, müziğin ayrıcalıklı bir yeri vardır. Çocukların fiziksel, bilişsu taşkını ve sosyal vürutimleri dâhilin eğitimciler, er evetşta edinilen pozitif müzikal tecrübelerin önemini vurgulamaktadırlar.
Çocuğun müzikle kurduğu münasebet, ana karnında süregelen doğal bir ilişkidir. Aba kalbinin ritmik atışlarını dokuz kamer boyunca dinleyen süt kuzusu, bilhassa duyularının vüruttiği son dönemlerinde, annesinin sesinin farklı tonlarına, bu tarz şeylerin anlamlarına karşı romanesk bir bağ vüruttirir. Müziği duyabilir, annesinin mırıldandığı melodileri teşhisyabilir. Gebeliğin son zamanlarında annesinin söylemiş olduği sakin melodileri, doğumundan sonra da teşhisdığı ve bunları duyunca sakinleştiği ispat etmiştir.
Dünyadaki her kültürün, kendine özgü ninnileri vardır. Ninni, ana ile süt kuzusu ortada oturmuş, müzikal bir romanesk demetdır. Aynı ölçübile meselelevseldir bile; annenin, çocuğuna, havaın uyumak dâhilin emniyetli bulunduğunu belirtmesinin bir yoludur. Erken dönemlerde, süt kuzusu – ana – moruk ortada kurulacak çalgı bağı, ileride evetşayacakları romanesk ilişkileri sağlamlaştıracaktır. Bebeklikten çıdem çocuk, kendini sağlıklı bir yetişgaraz meydana getirecek etkinliklerle tanışırken, müziğe özel bir önem verir. Etrafıyla olan ilişkilerine ve oyunlarına müziği bayıla bayıla ekler. Dış dünya ile ilişkilerinde çalgı, onun dâhilin yararlı bir komünikasyon kaynağı haline gelmektedir.
Ülkemizde her hin ihmal edilen sistemli ve kapsamı geniş çalgı eğitimi, akıllıca şekillerde çocuklarımıza sunulamadığı dâhilin, fiziksel ve ruhsal vürutimlerinde önemli bir destekten mahrum sözınmaktadır. Burada, fen bilimleri ve yabancı lisan gibi derslerin çok önemli bulunduğunu bilici ve sanat etkinliklerinin çocuğu “derslerinden alıkoyacağını” düşünen ana-babaların da, olgun eksikliğinden meydana gelen hataları vardır. Musiki eğitiminin, uzun dönemde bilimsel nitelikli esasarı içerisindeki şaşırtıcı önemiyle alakalı birkaç mabeyinştırmaya makam verelim: